Misschien heb je al genoeg spaardoelen of vind je het helemaal niet nodig om te sparen, omdat je prima rond komt. Toch is het verstandig om een spaarpotje te maken voor een buffer. Er kan namelijk altijd iets gebeuren, wat je veel geld gaat kosten. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die plotseling kapot gaat, of de auto die met stukken staat. Dan is het handig om dat extra spaarpotje daarvoor in te zetten. Hoe je zo’n buffer het beste opbouwt, lees je in dit artikel. 

Sparen voor een Buffer

Zet alle meevallers apart

Je hebt vast wel eens een meevaller elk jaar. Dit kan een teruggave zijn van de belastingdienst of een dertiende maand die wordt uitgekeerd. Misschien heb je wel een promotie gemaakt of krijg je een bonus van je werk. Vakantiegeld kun je ook zien als een meevaller, net zoals eventuele teruggaven van energie en dergelijke. Zulke bedragen krijg je niet maandelijks uitgekeerd. Dat betekent dat ze eigenlijk een extra inkomsten zijn bovenop je salaris. Deze extra inkomsten kun je het beste meteen apart zetten voor een buffer. In principe mis je ze toch niet in je maandelijkse uitgaven, want normaal gesproken heb je deze inkomsten ook niet. Het handigste is om hier een apart spaardoel voor te maken via de bank. Zo kun je te allen tijde zien hoeveel je al hebt gespaard en kun je ook gemakkelijk geld eraf halen, wanneer je het nodig hebt. Ben wel streng naar jezelf toe, dat dit geld echt is voor noodsituaties en niet voor een nieuwe tas of een paar nieuwe schoenen. De buffer is echt voor als dingen kapot gaan. Zo kun je onverwachte reparatiekosten betalen of er zelfs een nieuw product van kopen, als de schade niet meer te herstellen is. 

Blijf letten op jouw uitgaven

Alles is duurder geworden en momenteel zijn de prijzen nog steeds aan het stijgen. Daarom is het tijd om eens wat meer te gaan letten op de uitgaven die je doet. Het is namelijk niet zo dat je meer inkomsten krijgt, die blijven juist hetzelfde. Kijk daarom eens met een kritische blik naar je uitgavenpatroon. Zijn er dingen die je maandelijks kunt laten en voor belangrijke dingen in kunt zetten, zoals noodsituaties? Een abonnement voor de sportschool is wellicht zonde als je er toch nooit komt. Hetzelfde geldt voor verschillende abonnementen op streamingdiensten. Wellicht volstaat een account ook? 

Blijf in de winkels ook met een kritische blik kijken. Als een A-merk echt zo duur is geworden, is het dan nog steeds nodig om daarvoor te kiezen? Kun je wellicht ook Geld? Dat is al een manier om meer geld te sparen. 

Let ook op dat je niet voor de gek wordt gehouden. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat de prijzen op de kaartjes niet corresponderen met de prijzen bij de kassa. Voornamelijk in deze tijden, waar prijzen continu veranderen kan dat wel eens het geval zijn. Laat je daardoor niet voor de gek houden, want een prijskaartje is leidend. In veel supermarkten krijg je het product gratis als het bijbehorende prijskaartje niet klopt. Let daar dus goed op bij boodschappen doen. 

Daarnaast is het ook belangrijk om altijd de bon te checken nadat je hebt betaald. Het kan zomaar zijn dat ze per ongeluk een product dubbel hebben aangeslagen. Je gaat uiteraard niet meer betalen voor een product dat je niet hebt gekocht. Waar mensen werken kunnen natuurlijk fouten worden gemaakt. Daarom is het juist zo belangrijk om altijd goed de bon te controleren. Het is namelijk zonde als je te veel hebt betaald.

Wil jij nog meer besparen? Neem dan gerust een kijkje op Spaarvarken.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *