Heel veel dingen die we dagelijks doen zijn automatisme. Daar hoeven we niet bij na te denken, die gaan nou eenmaal van zelf. Wellicht dat we zo nu en dan de routine aan moeten passen, zodat we wat kunnen besparen. Voornamelijk in deze tijd moeten we soms op de kleintjes letten. Laten we dat routine eens onder de loep nemen. In dit artikel herken je wellicht wat zaken uit jouw routine, waar ook jij op kunt besparen.

Een korte douche

Hoe lang je op dit moment elke ochtend doucht, kan vast nog korter. Er wordt namelijk een hoop water door ons gebruikt tijdens het douchen. Dat is al het geval als je kort doucht, laat staan als je er 20 minuten onder staat elke dag. Reken maar uit hoeveel liter dat per douchebeurt is. Met een vol huishouden, waarvan iedereen elke dag doucht kun je vast elke dag een zwembad vullen. Dat is dus een hoop water dat verspilt wordt. Probeer eens 5 minuten korter te douchen en bouw het zo steeds meer af.

De kranen uit 

Leer jezelf aan om de kraan uit te zetten als je deze niet gebruikt. We hebben de gewoonte om de kraan te laten lopen tijdens het tanden poetsen, bijvoorbeeld. Dat is zoveel waterverspilling per dag. In die 2 minuten komen er hele liters water uit de kraan. Leer jezelf aan om de kraan pas aan te zetten als je klaar met het poetsen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het wassen van je handen. Als je je handen helemaal aan het insoppen bent met zeep, hoeft de kraan niet onnodig lang te lopen. Wellicht zijn er nog meer momenten waarbij jij de kraan onnodig open laat. Besparen op water kan iedereen.

Lunch thuis bereiden

Als je thuis een lunch bereid ben je altijd goedkoper uit dan dat je die op werk koopt. Bereid daarom elke dag netjes je lunch voor. Dat kunnen natuurlijk ook kliekjes zijn van de avond ervoor. Zolang je het maar zelf maakt om de kosten te drukken. Eventueel kun je jezelf dan nog een keer per week trakteren op een lunch op het werk. Zolang je de rest van de dagen maar eten van thuis mee brengt. Dat zal al een hele hoop schelen per maand. 

Boodschappenlijstjes maken

Na je werk nog even snel naar de supermarkt om boodschappen te halen? Zorg dan in ieder geval dat je een lijstje hebt gemaakt. Zo weet je meteen wat je allemaal mee moet brengen. Anders heb je het gevaar dat je met veel te veel boodschappen thuis komt. Dat is op zich niet erg, als je ze de volgende dag nog kunt gebruiken. Vaak is dat niet het geval en verdwijnt het op den duur in de prullenbak. Lees hier hoe je nog meer kunt besparen op de boodschappen. 

Alle apparaten uit

Na het eten met het hele gezin tv kijken op de bank? Heerlijk is dat! Even tijd voor het hele gezin. Als iedereen dan in bed ligt, doe dan vooral even een rondje langs alle apparaten. Vaak zitten er een heleboel stekkers in de stopcontacten die niet worden gebruikt. Op dat moment verbruiken ze wel stroom en dat is zonde. Doe daarom elke avond voordat je naar bed gaat een rondje door het huis en haal alle stekkers uit de stopcontacten die toch niet aan hoeven te staan. Alle andere apparaten horen uit te staan. Niet op sluimerstand, maar helemaal uit. Alleen zo, kun je besparen op elektriciteit. Dat is niet alleen voordelig voor de portemonnee. Het zorgt er ook voor dat je minder kans hebt dat een van die stekkers in brand vliegt. Het is dus ook zeker voor de veiligheid om dit op te nemen in jouw dagelijkse routine.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *