Als er iets de laatste tijd duurder is geworden dan zijn het wel de energieprijzen. Voor sommige mensen was dat al een flinke uitgave per maand en nu wordt die kostenpost alleen nog maar groter. Het voordeel van een energierekening is dat je de hoogte van de rekening zelf in de hand hebt. Je bepaalt namelijk zelf hoe vaak je bijvoorbeeld de verwarming aan zet, mocht je stadsverwarming hebben en welke apparatuur je aan laat staan. Het is daarom redelijk makkelijk om te besparen op jouw energierekening en wij leren je hoe!

Vrouw onder de Wollen Deken

Laat de verwarming uit

Als je stadsverwarming hebt, valt de verwarming onder de energierekening, anders valt deze onder de gasrekening. Om die rekening zo laag mogelijk te houden, moet je natuurlijk de verwarming uit laten staan. Dat is één van de vele opties die je hebt. En daarnaast ook één van de makkelijkste om uit te voeren. In de lente en zomer blijft de verwarming natuurlijk altijd uit, dus heb je maar de helft van het jaar om te overbruggen. 

Trek bijvoorbeeld eerder een dikke trui en dikke sokken aan, voordat je de verwarming aan wil zetten. Een badjas of warm kleed om je heen slaan zijn ook nog opties. Op die manier krijg je het toch warm en kan de verwarming uit blijven

Wil je toch de verwarming aanzetten? Doe dit dan maar voor een korte periode. Zet de verwarming bijvoorbeeld maar een uurtje aan, dat is genoeg tijd om de woonkamer op te warmen. Zorg er dan wel voor dat de warmte ook echt binnen blijft, dus houd de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. 

Zet apparaten helemaal uit

Zodra je een stekker in het stopcontact steekt, verbruikt het energie. Wees daarom heel kritisch over de stekkers die je in de stopcontacten laat zitten. Een koelkast, vriezer, vaatwasser of oven laat je natuurlijk altijd in het stopcontact zitten. Dit zijn namelijk apparaten die je dagelijks gebruikt. Maar, moet je alle tafellampen bijvoorbeeld ook altijd inpluggen? En hoe zit het met de opladers van de telefoons? Of de stekker van de blender? Zolang je het apparaat niet constant gebruikt is het verstandig om de stekker eruit te halen. Zo heb je natuurlijk ook minder kans op brand! 

Daarnaast is het belangrijk om bij de aanschaf van apparaten te letten op de energielabels. Hoe hoger de letter in het alfabet staat, des te meer energie het gebruikt. Dat is wel iets om over na te denken natuurlijk. Mocht de vaatwasser ooit kapot gaan, dan weet je dat je beter niet zomaar een tweedehandse aan kan schaffen. Wellicht is deze in aankoop wel heel voordelig, maar wordt je energierekening hierdoor wel weer hoger. 

Ben ook kritisch over de apparatuur in huis. Een vaatwasser kunnen we natuurlijk niet meer missen in het huishouden. Maar, een droger? We begrijpen dat het makkelijk is dat je was snel droogt, maar drogen op de waslijn is zoveel beter. Het is niet alleen beter voor je kleding, maar ook voor je energierekening. Een droger verbruikt namelijk ontzettend veel energie en dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Daarom kun je de was beter aan de waslijn drogen, vooral in de zomer kun je de was beter buiten hangen! 

Installeer lichtsensoren

We hebben het er net al over gehad dat je licht, dat je niet gebruikt, het beste uit kunt laten. Dat geldt uiteraard ook voor plafondlampen. Dat is natuurlijk heel logisch, maar kinderen kunnen dat nog wel eens vergeten. In dat geval kun je beter lichtsensoren installeren, voornamelijk in de kamers van de kinderen. De lichten werken dan op beweging, dat betekent dat als er niemand in de ruimte is, dat het licht automatisch uit gaat. Dat is dus een prima oplossing voor mensen die vaak het licht vergeten uit te doen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *