Het duurt nog even, maar voordat je het weet staan de feestdagen weer voor de deur. Normaal gesproken pakken we groots uit met de kerst. Alleen is daar nu niet veel budget voor. We gaan immers een crisis tegemoet. Dat betekent dat er gelet moet worden op de centen. Met andere woorden, moeten we dus nodig gaan besparen. Dat betekent automatisch dat we met de feestdagen ook wat minder uit kunnen geven. Hoe je op die kosten bespaart, lees je in dit artikel.

Kerstdiner met vrienden

Voordelige cadeaus kopen

Het is nu nog belangrijker dan ooit te voren, dat je een leuk cadeau koopt. Het is namelijk erg zonde van het geld als er niets mee gedaan wordt. Daarom moet je ten eerste zorgen dat je een beetje weet waar iemand van houdt. Bovendien is het handig om aanbiedingen in de gaten te houden. Je wil natuurlijk wel iets van waarde kopen, ook al gaan we een crisis tegemoet. Ook al is iemand misschien wel blij met een paar sokken. Het geeft jou natuurlijk geen fijn gevoel, als je alleen zoiets kunt kopen. 

Binnenkort komen Black Friday en Cyber Monday er weer aan. Dat is het ideale moment om de cadeaus te scoren. Je kunt er een hoop geld mee besparen als je op dat moment de geschenken koopt. Gelukkig vallen deze aanbiedingen ook een maand voor de kerstperiode. Zo heb je alsnog de tijd om andere cadeaus aan te schaffen, mocht je tijdens Black Friday of Cyber Monday niks kunnen scoren. 

Het diner splitsen

Uiteraard is het een slimmere keuze om deze kerst thuis een diner te organiseren. Uit eten gaan is namelijk niet voor iedere portemonnee geschikt. Thuis eten is dan een betere optie. Het is ook een stuk gezelliger om met de hele familie thuis aan te schuiven. Je hebt immers de ruimte voor jezelf en kunt lekker bij kletsen over van alles en nog wat. 

Uiteraard moet het diner ook bekostigd worden. Dat doe je niet alleen natuurlijk. Om te besparen, kun je het beste de kosten splitsen. Laat iedereen bijvoorbeeld € 15- € 20 euro inleggen. Daarmee kun je een flink diner samenstellen. Bovendien kun je voor dat bedrag niet uit eten. 

Wat voor diner je ook gaat organiseren. Je kunt het beter zoveel mogelijk zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan een tapasschaal vol hapjes. Dat is ideaal om met de feestdagen te serveren. Je kunt het dan beter zelf maken. Als je het kant-en-klaar in de supermarkten koopt, ben je namelijk veel meer geld kwijt. 

Een ander idee is om iedereen een bepaalde gang te laten maken. Ook op die manier kun je dan de kosten gemakkelijk splitsen. Zorg wel dat het eerlijk gebeurd natuurlijk. 

Kosteloze uitjes organiseren

Je kunt de kerst zo duur maken als je zelf wil. Je hoeft namelijk niet met geld te smijten om de feestdagen leuk te maken. Er zijn genoeg uitjes te organiseren, die helemaal geen geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke wandeling met het gezin of de rest van de familie. Zo’n wandeling kun je al in de buurt doen of je gaat er een stukje voor rijden. Het enige waar je dan geld aan uit moet geven is benzine en eventueel een lekkere warme chocolademelk met slagroom of een glühwein bijvoorbeeld. 

Een andere kosteloze activiteit is lekker thuis blijven en een filmmarathon houden. Midden in de winter is het er namelijk wel weer voor om lekker onder een dekentje te kruipen op de bank. Zet lekker een serie of een reeks films aan en kom er de komende uren niet meer vanaf. Des te beter kunnen de feestdagen toch niet beginnen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *