Maandelijks betalen we weer een hoop geld aan onze energie- of gasrekening. Het zijn kosten die we moeten betalen en waar we niet vanaf kunnen stappen. Het is geen abonnement wat je zomaar opzegt. Je kunt echter wel wisselen van abonnement, door bijvoorbeeld naar een andere energieleverancier over te stappen. Dat kan je vaak besparen in kosten. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om te besparen op energie en gas. Energie hoeft namelijk niet duur te zijn en dat laten we zien in dit artikel.

Kleed jezelf warm aan

Het is vaker koud dan warm in ons land. Daarom zijn we ook gewend om snel te grijpen naar de thermostaat. We willen ons huis het liefst verwarmen door constant de verwarming aan te zetten. Dat gaat je alleen niet helpen om de rekening zo laag mogelijk te houden. Er zijn veel meer opties om het warm te krijgen. Trek altijd eerst een paar dikke sokken en een trui aan. Als dat niet helpt kun je nog een vest of een badjas eraan toevoegen met warme sloffen. Plaids op de bank helpen ook heel goed als opwarmmiddel. 

Gebruik de warmte goed

Als je wil besparen op de energierekening moet je natuurlijk zo min mogelijk stoken. De verwarming kun je dan het beste uitlaten. Zet je die wel aan, zorg dan dat je die warmte goed gebruikt. Dit betekent dus dat je de ramen en deuren zo veel mogelijk dicht moet houden. Heb je de oven gebruikt om te koken? Zet die dan na gebruik open, zodat de hete lucht zich in de kamer kan verspreiden. Zet ook vooral de afzuiger dan niet aan, want die zal de warme lucht dan juist opzuigen. Die nare luchtjes in huis kun je op een ander moment oplossen. 

Alle lampjes uit

Het is belangrijk om de lichten zo veel mogelijk uit te laten. Wanneer je een kamer verlaat gaan de lichten dus uit. Maar, dat geldt ook voor alle apparaten die je niet gebruikt. Apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds stroom. Het beste is om apparaten helemaal uit te zetten, wanneer deze niet in gebruik zijn. Apparaten zijn uit als er geen lichtjes meer branden. Alle lampen uit is het nieuwe motto in jullie huis! Bovendien is het ook belangrijk om de stekkers van opladers uit de stopcontacten te halen, wanneer deze toch niet gebruikt worden. Ook dat scheelt weer stroom. Bovendien heb je daardoor ook minder kans op een brand, dus dat is een win-win situatie. 

Verander jouw routine

Besparen op je energierekening is eigenlijk een kwestie van het veranderen van jouw routine. Een paar minuten minder douchen kan al heel wat energie besparen. De uitdaging is om dit aan te passen in jouw routine. Tijdens het tanden poetsen hoeft de kraan ook niet te blijven lopen, net zoals tijdens het scheren. Allemaal zaken die waarschijnlijk routine zijn en een aanpassing nodig hebben. Dat geldt bovendien ook voor het uitdoen van lichten en het verwijderen van adapters

Check, check dubbelcheck

Voor het besparen op een rekening, moet je wel een klein beetje moeite doen. Meer moeite dan dat je normaal waarschijnlijk gewend bent. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te checken of alle deuren goed dicht zijn, want zoals we eerder al zeiden kan de warme lucht anders ontsnappen. Check ook de deuren van de koelkast en vriezer. Als deze niet goed dicht zitten, moeten ze harder werken en dat kost ook meer energie. Daarnaast is het belangrijk om een vaatwasser en wasmachine alleen aan te zetten als deze vol zijn. Check dus eerst of er niet nog iets bij kan. Zo’n (af)wasbeurt kost namelijk een hoop energie. Die extra beurt wil je natuurlijk niet betalen, als het niet nodig is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *