Het is al een tijdje in het nieuws, de energie- en gasprijzen worden veel duurder. Helaas is dat niet tegen te gaan en als je jouw energierekening niet vast hebt staan, heb je met de stijgende prijzen te maken. Maar, er zijn natuurlijk altijd mogelijkheden om een rekening zo laag mogelijk te houden. Dat is ook zo in dit geval. We zetten alle tips voor je op een rijtje, om toch te besparen op die energie– of gasrekening.

Vrouw met Wollen Truien

Tip 1: Vergelijken is besparen

Vergelijken is besparen, want alleen dan weet je welke aanbieder het goedkoopste is. Alleen werkt dat niet meer zo gemakkelijk bij energieleveranciers. Het gaat er namelijk niet alleen om wie de goedkoopste energie kan leveren, er zijn ook andere factoren waar je rekening mee moet houden. 

Overstappen is namelijk niet altijd verstandig nu de energieprijzen zijn gestegen. Als je jouw contract vast hebt staan bij jouw leverancier, kan het zijn dat dat ook de voordeligste prijs is die je betaalt. Laat je dus niet meteen van de wijs brengen als een andere leverancier goedkoper lijkt te zijn. 

Bovendien bestaat jouw energierekening uit een paar bedragen, waaronder de netbeheerkosten en vaste kosten. Deze bedragen staan vast en hebben geen invloed op hoeveel energie, stroom of gas jij gebruikt. Dit zijn dus de bedragen, waar je wellicht op kunt besparen bij een andere leverancier. 

Tip 2: Zet de verwarming uit

We kennen in Nederland echt niet meer de strenge winters van vroeger en hebben daarom de verwarming ook niet meer zo hard nodig. Door de stijgende prijzen, kun je die ook het beste uitlaten. Er zijn namelijk talloze andere manieren om jezelf warm te houden. Denk bijvoorbeeld aan een vloerkleed op de grond, zodat je minder snel koude voeten krijgt. Houd ook de deuren zoveel mogelijk dicht, want als er ergens een raam open staat, komt de kou overal. 

Daarnaast kun je beter een dikke trui, een dik vest of een badjas aantrekken om warm te worden. Trek daar nog een paar dikke wollen sokken bij aan en kruip onder een lekker warm deken. Je zult zien dat je die verwarming echt niet nodig hebt. 

Tip 3: Je huis isoleren

Op het eerste gezicht lijkt het niet verstandig om je huis te isoleren als je geld wil besparen. Spouwmuur- en vloerisolatie zijn uiteraard niet heel voordelig. Maar, denk er wel aan dat je door het isoleren van je huis de komende jaren weer veel geld kunt besparen op je energie- of gasrekening. Door isolatie kan warmte veel minder snel uit huis ontsnappen, waardoor de verwarming bijvoorbeeld minder snel aan hoeft. 

Ook op andere vlakken heb je natuurlijk voordelen aan het isoleren van je huis. Vocht kan bijvoorbeeld minder snel in de muren trekken. Geluid van de buren wordt gedempt en een geïsoleerd huis is meer geld waard. Er zitten dus eigenlijk alleen maar voordelen aan en op lange termijn kun je er een hoop geld mee besparen, voornamelijk als de energie- en gasprijzen maar blijven stijgen.

Tip 4: Minder lang douchen

Als je een gasrekening hebt, dan valt het gebruik van water daar ook onder. Minder lang douchen is dan ook een manier om de rekening lager te houden. We gebruiken onbewust namelijk heel veel water in huis, denk maar aan handen wassen, wasjes draaien, koffie zetten en ga zo maar door. Je moet dan ergens op besparen. 5 minuten korter douchen per dag kan al veel verschil maken. Ook als water niet onder je energierekening valt is het natuurlijk verstandig om die besparing door te voeren. 5 minuten korter douchen is die lagere rekening natuurlijk wel waard. Een andere manier is om een paar wassen minder per week te draaien.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *