Als je geld wil sparen, moet je aan sommige zaken minder geld uit geven. We noemen dat ook wel besparen. De meeste mensen denken dan al snel dat ze een uitje moeten overslaan of niet moeten gaan winkelen. Dat zijn natuurlijk mogelijkheden om geld te besparen, maar denk ook eens aan je dagelijkse uitgaven. Je moet natuurlijk elke dag eten en drinken, maar toch kun je ook op die uitgaven besparen. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan snel verder!

Tip 1: Maak een boodschappenlijstje

De allereerste tip die we je mee willen geven is om altijd een boodschappenlijstje te maken voordat je een supermarkt binnen stapt. De regel luidt dan ook ‘staat het niet op je lijstje, dan heb je het ook niet nodig’. Zo voorkom je dat je te veel mee neemt, omdat je daar simpelweg zin in hebt. Bovendien neem je ook niet producten mee die je thuis al hebt staan, want we gaan er vanuit dat je thuis eerst de voorraadkasten hebt doorgespit voordat je het lijstje ging maken. Een lijstje zorgt er ook voor dat je geen producten vergeet, want dat zou betekenen dat je nog eens op en neer moet en als je met de auto/scooter gaat, kost dat ook weer benzine. 

Tip 2: Koken met restjes

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je een doos champignons koopt, maar de helft ervan gebruikt? Dat zal je vast ook bij andere producten overkomen. Het is natuurlijk zonde, om dat wat je niet gebruikt weg te gooien. Zorg daarom dat je jouw maaltijden een beetje plant in de week. Eet je op maandag bijvoorbeeld een pasta met champignons? Wellicht dat je op woensdag dan een champignon soep kunt maken. Op die manier hoef je de champignons niet weg te gooien en heb je meteen twee dagen te eten. 

Tip 3: Gooi niks weg

We zagen het natuurlijk al een beetje bij de tweede tip voorbij komen, gooi nooit iets weg. Kook daarom ook nooit te veel. Wees er dan ook altijd van bewust over wie er mee eet, zodat je voedselverspilling tegen gaat. Eten weggooien is namelijk echt heel zonde, want het is weggegooid geld. 

Heb je toch eten over? Dan kun je heel veel gewoon invriezen, ook al heb je het gekookt. Denk bijvoorbeeld aan een lasagne of pasta. Deze warm je de volgende keer gewoon weer op. Uiteraard kun je het avondeten van vandaag ook weer gebruiken voor de lunch voor morgen. Misschien wil je het zelf meenemen of geef je het mee aan je man of kinderen. Een warme lunch is ook een keer wat anders dan boterhammen!

Tip 4: Kook zoveel mogelijk zelf

Niet iedereen is fan van koken, maar het is wel de beste manier om geld te besparen. Maak daarom ook je ontbijt en lunch allemaal zelf. Boterhammen in de kantine of bij de benzinepomp zijn namelijk aanzienlijk veel duurder. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare sandwiches in de supermarkt. Het beste is gewoon om je boterhammen zelf te smeren. Dat geldt natuurlijk ook voor een salade of andere lunchgerechten die je graag eet. Je kunt het beter zelf klaarmaken.

Hetzelfde geldt uiteraard voor het avondeten. Koken is veel goedkoper, dan wanneer je eten gaat bestellen. Laat het geld dat je er mee bespaart je dan ook motiveren om achter het fornuis te gaan staan. Ook al is koken niet je allergrootste hobby, hopen we dat het spaarpotje dat je eraan overhoudt toch dat duwtje in de rug geeft!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *