Ben jij je zo langzamerhand ook aan het inlezen om je woning meer te verduurzamen? Gelet op de steeds maar stijgende gas- en elektriciteitsprijzen is dat geen vreemde gedachte en natuurlijk wil je ook een steentje bijdragen aan een gezond en groen milieu. Er zijn dan een aantal aanpassingen en investeringen die je aan je woning kunt doen om meer te verduurzamen. Daarbij kun je denken aan het plaatsen van een groen dak om het overtollige regenwater op te slaan, je keuken van het gas af te halen, de isolatiewaarde van je woning te verhogen of je oude CV-ketel te vervangen voor een warmwaterpomp. Ook het gebruik van zonne-energie voor je woning kan een interessante investering zijn.
Ondanks dat zonnepanelen al een aantal jaar flink in ontwikkeling zijn en steeds schappelijker geprijsd worden voor de particuliere markt, kan het voor veel huishoudens toch nog een flinke investering zijn om over te stappen op zonne-energie. Waarom zie je dan toch steeds meer zonnepanelen in de buurt opkomen? Dat komt omdat je met een aantal praktische tips behoorlijk op je zonne-energie kan besparen! Denk bijvoorbeeld aan subsidies vanuit de overheid of steeds meer buurtinitiatieven waarin buurtbewoners samen overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen voor de gehele wijk. Zo worden de lasten over meer huishoudens verdeeld en kunnen de kosten laag blijven. Wil je overgaan op zonne-energie? Volg dan dit stappenplan en start met besparen!
Stap 1: lokale regelingen en subsidies
Veel gemeentes willen hun inwoners stimuleren om te verduurzamen en daar helpen ze graag een handje bij. Hier kun jij weer je voordeel mee doen. Lokale overheden mogen zelf bepalen waar ze subsidies voor geven en in welke vorm. Maar vrijwel iedere gemeente is hiermee bezig. Onderzoek welke mogelijkheden er in jouw gemeente zijn en profiteer van de subsidie, expertise en regelingen uit jouw buurt.
Naast subsidies bestaan er in de wijk vaak ook diverse initiatieven om gezamenlijk tot inkoop van zonnepanelen over te gaan voor een lager tarief of om gezamenlijk te investeren in zonnepanelen die op het dak van een bedrijf of gebouw in de buurt worden geplaatst. Dit kan je al snel honderden euro’s voordeel op leveren dus kijk wat er in jouw wijk gebeurt op het gebied van zonne-energie!
Stap 2: BTW terugvragen en groene leningen
Naast eventuele subsidies en inkoopvoordelen vanuit de wijk, kun je de BTW terugvragen van de aangeschafte zonnepanelen aan de Belastingdienst. Op deze manier kun je tot wel €1000 terugkrijgen op de aanschaf! Vergeet deze teruggave alleen niet op tijd aan te vragen, want dit kan tot zes maanden na aanschaf.
Ondanks deze voordelen, kan de initiële aanschaf van zonnepanelen nog steeds behoorlijk zijn. Daarom zijn er een heleboel gunstige leningen beschikbaar voor het verduurzamen of vergroenen van je woning. Hou daarbij rekening met de terugverdientijd van zonnepanelen door middel van het besparen in energiekosten. Zonnepanelen hebben zichzelf tegenwoordig meestal in zes jaar al terugverdiend!
Stap 3: alles klaar? Kies voor een gunstig teruglevertarief!
Los van je eigen energiekosten, kun je ook energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daar kun je weer een vergoeding voor krijgen en doe je het milieu ook weer een plezier mee. Zo kunnen meer mensen van groene energie profiteren, ook wanneer zij bijvoorbeeld geen ruimte of mogelijkheden hebben voor groene energie.
Verbruik je zelf niet zoveel, maar leveren jouw zonnepanelen wel veel energie op? Kies dan voor een abonnement met een gunstig teruglevertarief. Zo kun je die zonnepanelen nog sneller terugverdienen!
Stap 4: een laag gebruik = meer winst
Met de vorige drie stappen leer je hoe je kunt besparen op de kosten voor zonne-panelen en je investering zo snel mogelijk terug kunt verdienen. Wil je nog meer winst maken? Neem dan je eigen verbruik eens kritisch onder de loep en kijk welke stappen jij thuis kunt ondernemen om je energieverbruik te verlagen. Immers, hoe lager jouw verbruik, hoe meer energie je kunt terugleveren!
0 reacties