Vaste lasten, we hebben ze allemaal. Maar, ze zijn niet van iedereen hetzelfde. We hebben niet allemaal dezelfde verzekeringen, abonnementen en producten. Maar, we zitten ook zeker niet bij dezelfde maatschappijen en providers aangesloten. En gaan wellicht ook niet naar dezelfde leveranciers. Grote kans dat jij flink wat geld kan besparen, door eens te switchen van aanbieder. We laten zien waar je allemaal op kunt besparen in huis.
Boodschappen
Het is redelijk simpel om op boodschappen te besparen, alleen moet je er wel wat meer tijd in steken dan dat je voorheen waarschijnlijk deed. Voornamelijk nu de prijzen overal stijgen, is het verstandig om op sommige producten te besparen.
- Plan wat je gaat eten. Dat kan voor een paar dagen zijn, maar ook voor een hele week. Zo kun je ook bewuster boodschappen doen en veel bewuster koken. De paprika en champignons die je op maandag overhoudt, kun je bijvoorbeeld dinsdag weer gebruiken in een wrap of ander gerecht. Door te koken met ‘restjes’ denk je veel meer aan het milieu, maar ook aan je portemonnee. Eten weggooien is eeuwig zonde, vooral als je er nog een volwaardige maaltijd van kunt maken.
- Maak een boodschappenlijstje, zo koop je in de winkel nooit producten die je eigenlijk niet nodig hebt.
- Vergelijk de prijzen van de producten die je nodig hebt. Voortaan hebben veel supermarkten een app, waar je de prijzen op kunt zien. Maak dan aparte boodschappenlijstjes, voor de aparte winkels. Zo betaal je nooit te veel.
- Koop ook nooit te veel producten, die een houdbaarheidsdatum hebben. Denk bijvoorbeeld aan een doos eieren, pak melk en zak brood. Dat zijn essentiële producten die je nodig hebt in huis, maar één van alles is meestal voldoende. Anders heb je de kans dat je de producten alsnog weg moet gooien, omdat ze over de datum zijn. Voor brood geldt natuurlijk dat je dat altijd in kunt vriezen, zodat de boterhammen langer houdbaar blijven.
Energie
Als er iets blijft stijgen, zijn het de energieprijzen wel. Het is dan ook verstandig om die energierekening zo laag mogelijk te houden.
- Trek eerder een vest of dikke trui aan als je het koud hebt, die verwarming hoeft niet meteen aan.
- Zorg dat je altijd op sokken of pantoffels loopt. Koude voeten zorgen automatisch voor een koud lichaam. Dikke sokken zijn al helemaal fantastisch, vooral met de koude dagen die eraan komen.
- Heb je het nog steeds koud, nadat je warmere kleren hebt aangetrokken? Pak dan dekens of een plaid waar je onder kunt liggen. Deze houden je vast en zeker warm, waardoor de verwarming niet aan hoeft.
- Een andere tip is om veel in beweging te blijven. Zoek bijvoorbeeld klusjes op in huis of ga lekker sporten. Van beweging krijg je het automatisch warm.
- Ook gezond eten is een tip om het warmer te krijgen. Dus dan weet je wat je te doen staat aankomende winter.
- Het kan ook verstandig zijn om een vloerkleed aan te schaffen. Deze zorgt niet per se voor warmte, maar kan wel lekker warm zijn aan je voeten. Daarnaast houdt deze wel wat warmte binnen, als je de verwarming aan zet.
- Mochten bovenstaande tips niet werken, dan kun je niet anders dan de verwarming aanzetten. Houdt dan een timer bij, zodat je niet te lang stookt. Zorg er daarnaast voor dat ramen en deuren zoveel mogelijk dicht blijven. Door een deur achter je open te laten, verlies je al snel veel warmte, waardoor je nog meer en nog langer moet stoken.
Overige rekeningen
Naast de energierekening en boodschappen zijn er elke maand nog meer vaste lasten die betaald moeten worden. Ook daar kun je op besparen als je het slim aanpakt.
- Zeg abonnementen die je niet gebruikt op
- Controleer alle verzekeringen/abonnementen die je hebt en bekijk of je dat nog nodig hebt. Wellicht kun je ze beter veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de vaste lijn stopzetten bij je internetprovider, wat je geld kan schelen. Of wellicht kun je besparen op je zorg- of autoverzekering.
- Vergelijk de aanbieders met elkaar en kies degene die voordelig is en ook het beste bij jou past. De volgende stap is overstappen wanneer je kunt. Bij veel aanbieders is dat elk jaar.
0 reacties