Het is eindelijk weer tijd voor een welverdiende vakantie. De voorpret begint al bij het boeken van je reis. Om voorbereid op pad te gaan is het handig om naast je zorgverzekering een aanvullende reisverzekering af te sluiten. Op het internet word je overspoeld met reisverzekeringen en dit kan soms best overweldigend zijn. Sluit een kortlopende of een langlopende reisverzekering beter aan en hoe en wanneer regel je nou je reisverzekering? Wij vertellen waarom een goede reisverzekering zo belangrijk is en hoe je hier het beste op kunt besparen.

Alle ins en outs over reisverzekeringen

Als je op reis gaat, is een reisverzekering niet verplicht, toch is het afsluiten van zo’n garantie wel handig. De reisovereenkomst zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor schade die je kunt oplopen tijdens het reizen. Tegelijkertijd ben je ook gedekt voor diefstal van je bagage, het hebben van een ongeval, ziekte of overlijden. Zelfs bij het omboeken of annuleren van je vlucht helpt een assurantie je. Een reisverzekering sluit je tot vlak voor je vertrek af. Je premie is vaak afhankelijk van wat je nodig hebt. Wanneer je in het buitenland bent dan dekt je (basis)zorgverzekering vaak al enkele zaken, toch is het aan te raden om een aanvullende assurantie voor je reis te regelen. Zo is er altijd iemand aan je zijde en kom je voor zo min mogelijk verrassingen te staan. 

Soorten assuranties voor op reis

Als je op reis gaat heb je de keuze uit twee soorten assuranties. De keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De opties zijn een kortlopende of een langlopende reisverzekering. 

Kortlopende reisverzekering

Bij een kortlopende reisverzekering, ook wel tijdelijke reisverzekering genoemd, wordt er een overeenkomst voor één vakantie of reis afgesloten. Op het moment van afsluiten ben je tijdens je reis beschermd tegen onverwachte kosten. Met deze garantie betaal je alleen een premie voor de dagen dat je op vakantie bent. Per reis kun je opnieuw de afweging maken om wel of niet te verzekeren en wat voor dekking je nodig hebt. 

Doorlopende reisverzekering

Verschillend van een kortlopende reisverzekering ben je bij een doorlopende altijd beschermd, of je nou een weekendje weg bent of op een onverwacht tripje gaat. Als je meer dan twee keer per jaar op reis gaat, dan is de deze verzekering aan te raden. Met de doorlopende bespaar je op de poliskosten die je anders steeds opnieuw moet betalen. Omdat je voor het hele jaar een overeenkomst tekent, krijg je ook geen stress over het afsluiten van een assurantie bij je last-minute reisjes. 

Maak de beste keuze én bespaar

Je keuze voor een reisverzekering begint bij twee punten; je gezinssamenstelling en hoe vaak je per jaar op vakantie gaat. Stel jij en je gezin gaan per jaar drie weken of langer op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering goedkoper. Ben je alleenstaand, dan ligt dit omslagpunt bij vier weken. 

Dan komt de vraag waar je je reisverzekering afsluit. Dit doe je via een reisbureau of je sluit online zelf je polis af. Het nadeel van reisbureaus, deze bieden vaak een uitgebreide verzekering van maar één verzekeraar. Je kunt ook zelf online de polis berekenen en afsluiten, dan is je verzekering meer op maat en ben je ook nog minder geld kwijt. 

Weet je ook al of je binnen of buiten Europa op pad gaat? Wanneer juist de landen buiten Europa op je bucket list staan, dan is de werelddekking perfect voor jou. Met deze dekking ben je over de hele wereld verzekerd. Zo bezoek je Australië of reis je naar Azië om dit adembenemend mooie continent zonder zorgen te bewonderen. Maar let op, want sommige landen buiten Europa vallen alsnog in de Europadekking. Je reisverzekering dekt dan alle kosten binnen deze verdragslanden. Zoek dus goed uit welke landen hieronder vallen, dit bespaart je namelijk geld. Vlieg je naar een (verre) bestemming, dan zijn er enkele manieren om ook op je vliegreis te bezuinigen. 

Als laatste kun je geld besparen op de aanvullende modules van je reisverzekering. Schrap overbodige dekkingen, kies puur voor wat jij als risico ervaart en welke risico’s je zelf niet kunt dragen of zelf niet voor wil opdraaien. Informeer wel goed bij je zorgverzekeraar of je de dekking medische kosten kunt weglaten. Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan kan het zo zijn dat de medische kosten wel in het buitenland vergoed worden. Ga er alleen niet zo maar van uit, anders moet je het verschil aan medische kosten tussen Nederland en het buitenland zelf bijbetalen. Bekijk ook of je nergens dubbel voor verzekerd bent, sommige dekkingen heb je misschien al in andere verzekeringen zitten. Pas je polis dus aan waar mogelijk. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *