Wanneer je met een aanhanger rijdt is het erg belangrijk dat andere weggebruikers duidelijk kunnen zien hoe breed je voertuig is. Breedtelampen spelen hierbij een cruciale rol. Met behulp van markeringsverlichting kun je ervoor zorgen dat je aanhanger goed zichtbaar is in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Veiligheid op de weg is het belangrijkste wat er is, vooral met een aanhanger. Breedteverlichting en markeringslichten zijn essentieel voor zichtbaarheid op de weg.

Aanhangwagen

Soorten breedtelampen voor aanhangers

Er zijn verschillende merken en typen breedteverlichting beschikbaar voor aanhangers en de keuze hangt vaak af van je specifieke behoeften en budget. Enkele bekende merken zijn onder andere Aspock, Radex en Hella. Hier zijn enkele opties:

Rode breedtelampen aan de achterzijde:

 • Rode breedtelampen zijn aan de achterkant van de aanhanger gemonteerd en hebben vaak een rubberen voet om beschadigingen te voorkomen in geval van een aanrijding. Sommige modellen zijn ook verkrijgbaar met Ledverlichting voor een langere levensduur.
 • Oranje zijmarkeringslichten worden aan de zijkant van de aanhanger gemonteerd en schijnen zijwaarts om andere weggebruikers te waarschuwen voor de breedte van het voertuig.
 • Witte breedtelampen moeten altijd naar voren schijnen en zijn vaak aan de voorzijde van de aanhanger gemonteerd. Net als andere markeringslichten zijn er ook LED-opties beschikbaar, zoals de Aspock Flexipoint LED, die duurzaam en waterdicht is.

Waar moet je op letten bij het kiezen van breedtelampen?

Bij het kiezen van de juiste breedteverlichting voor je aanhanger zijn er een aantal belangrijke dingen om in gedachten te houden. Als eerste is het erg belangrijk om te checken of de verlichting voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Wat ook handig kan zijn is om even naar de helderheid en duurzaamheid van de verlichting te kijken.

Wettelijke verplichtingen voor breedteverlichting

Om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en veilig de weg op te gaan, moet je aanhanger of voertuig minimaal de volgende verlichting en reflectoren hebben:

 • Twee achterlichten
 • Twee remlichten
 • Twee richtingaanwijzers
 • Een mistachterlicht
 • Kentekenplaatverlichting

Daarnaast moeten er aan de voorkant van je voertuig twee witte reflectoren worden geplaatst en aan de achterkant twee driehoekige reflectoren. Zijmarkeringen in het geel zijn ook verplicht.

Voor aanhangers van groot formaat gelden aanvullende eisen:

 • Bij een lengte vanaf 6 meter moeten er zijmarkeringen worden aangebracht.
 • Bij een breedte vanaf 1.60 meter moeten er twee witte stadslichten aanwezig zijn.
 • Bij een breedte vanaf 2.10 meter moeten er twee rode markeringslichten aan de achterkant en twee witte markeringslichten aan de voorkant worden gemonteerd.

Zorg ervoor dat je aanhanger aan deze eisen voldoen om zodat je veilig de weg op kan en boetes kan voorkomen.

Meer breedtelamp informatie

Breedtelampen voor aanhangers zijn een essentieel onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien. Door goede verlichting te kopen voor je aanhanger, zorg je ervoor dat je aanhanger altijd goed zichtbaar is op de weg. Let bij het kiezen en installeren van de breedte verlichting op belangrijke punten zoals wettelijke verplichtingen, helderheid en duurzaamheid. Voor meer informatie over breedtelampen voor je aanhanger neem een kijkje op Aanhangwagendirect.nl.

Categorieën: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *