Woonhuisverzekering vergelijken

Bij het kopen van een huis komt veel kijken, waaronder het afsluiten van je woonverzekering. Dit is een combinatie van opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Maar wat biedt zo’n garantie eigenlijk en wat voor soorten zijn er? Wij leggen het voor je uit.

Wonen of huren?

Eigenaar of niet, de verzekering heeft een belangrijke rol. Alle eigenaren moeten een woningverzekering afsluiten. De huurder is wettelijk verplicht het gehuurde goed/pand terug te geven in de staat waarin de verhuurder het heeft aangeboden. Ongevallen kunnen altijd gebeuren, om toch beschermd te zijn tegen eventuele schade is het ook als huurder verstandig om een verzekering af te sluiten.

Opstalverzekering (ook wel woningverzekering)

Hoewel het verzekeren van je woning niet wettelijk verplicht is, is de opstalverzekering dat wel voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. Deze moet in effect treden op de dag dat de woning wordt overgedragen of opgeleverd. Hiermee verzeker je de woning tegen schade waaraan je zelf niets kunt doen. Bovendien waarborg je alles wat aard- en nagelvast zit. Van keuken tot badkamer, maar ook je vloer. Een opstal heeft drie verschillende dekkingen:

  1. Uitgebreide dekking: tegen brand, blikseminslag en ontploffing, stormschade door windkrachten van zeven of hoger, vandalisme, diefstal en neerstortende vliegtuigen.
  2. Extra uitgebreide dekking: voor brand- en blusschade, roet- en rookschade door water dat via de begane grond is binnengestroomd en voor hak- en breekwerk om defecte waterleidingen op te sporen.
  3. Allrisk dekking: tegen alles van buitenaf dat beschadiging brengt en plotseling of onverwacht komt.

Inboedelverzekering 

Dit dekt alle eigendommen en spullen die verplaatsbaar zijn. Van wasmachine tot koelkast tot je kliklaminaat. Voor het berekenen van de premie moet een schatting gedaan worden van de waarde van de inboedel. Je kunt hiervoor kiezen uit twee dekkingen.

  1. Extra uitgebreide dekking: voor de meest voorkomende schade, denk hierbij aan vandalisme, bliksem, (poging tot) inbraak en het omvallen van bomen/kranen en heistellingen. 
  2. Allrisk dekking: optimale oplossing voor je inboedel. Dekt niet alleen alles wat onverwacht is ontstaan, maar ook uitzonderingen zoals opzettelijke schade of schade door een overstroming. 

Aansprakelijkheidsverzekering 

Beschermt je tegen schade die je onbedoeld bij andere of aan andermans spullen hebt veroorzaakt, maar waar je wettelijk wél aansprakelijk voor bent. De gezinssamenstelling bepaalt hierbij de premie van je assurantie.

Woonverzekering 

Dit is een combinatie van de drie hierboven genoemde verzekeringen, de opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor gelden twee verschillende dekkingen.

  1. Basisdekking: verzekerd tegen de meest voorkomende schades. 
  2. All-in dekking: ook verzekerd voor schade die jij of je gezin per ongeluk zelf veroorzaken. 

Besparingstips

Alles bij dezelfde maatschappij: dit bespaart geld (en gedoe) bij een schadeclaim. Ook voorkomt het overlapping of juist gaten in je dekkingen.

Politiek keurmerk Veilig Wonen: bij enkele inboedelverzekeraars krijg je korting op je premie, op voorwaarde dat ze in het bezit zijn van een PKVW en/of BORG- of VEB-certificaat.